sobota, 22 listopada 2014

Makaron z kurczakiem i fasolką

Dzisiaj przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Pierwszy raz zrobiłam go przez przypadek, z tego co było w lodówce i bardzo nam posmakował. Składniki i wykonanie szybko zapisywałam, żeby nic mi nie umknęło :).

                                                       

Składniki:

2 piersi z kurczaka
3/4 paczki mrożonej fasolki
ok. 150g śmietany 18% lub 12%
3 łyżki mąki
0,5 l bulionu
2 ząbki czosnku
koperek
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
paczka drobnego makaronu


Wykonanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i dodać 2 zgniecione ząbki czosnku. Podsmażyć na rumiano na patelni. Fasolkę ugotować i ostudzić. Dodać do kurczaka i razem przesmażyć. Z bulionu odlać ok 50ml i wystudzić. Do chłodnego dodać 3 łyżki mąki i śmietanę, dokładnie wymieszać. Wlać do pozostałego bulionu i zagotować, na koniec dodać koperek. Przelać do kurczaka z fasolką i chwilę razem gotować na małym ogniu. Podawać z drobnym makaronem.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz