środa, 26 listopada 2014

Ciasto bardzo czekoladowe

Jeśli nie jesteś fanem czekolady bądź na samą myśl o jej konsumpcji Twoje kąciki ust lekko nie idą ku górze.... odejdź od komputera- to nie jest wpis dla Ciebie.
Dla pozostałych instrukcja jak dogodzić sobie i innym przy minimalnym wysiłku :-) Do dzieła!


Składniki:
4 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g)
125 g masła
pół szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
5 jajek
3 łyżki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w towarzystwie masła i cukru. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. W zależności od preferencji odlewamy część masy czekoladowej, która posłuży nam za polewę (pół szklanki będzie ok). Do pozostałej części dodajemy żółtka, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, delikatnie dodajemy białka. Całość przelewamy do okrągłej blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 25 min.
Kiedy ciasto ostygnie polewamy pozostałą czekoladową masą (o ile wcześniej jej nie podjedliśmy), ewentualnie możemy dodać orzeszki, suszone owoce, posypkę itd.

 Polecam, am, am.



3 komentarze: