Uwielbiam ciasto marchewkowe, jednak babeczki robią się ekspresowo,
dlatego dzisiaj wybrałam muffiny marchewkowe. Są przepyszne i nawet dzieciom nie przeszkadza, że z marchewką :-)
Składniki suche:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Składniki mokre:
3/4 szklanki oleju
3 jajka
2 szklanki startej marchewki
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej misce składniki mokre. Mokre dodajemy do suchych i mieszamy aż się wszystko połączy. Ciasto nakładamy do foremek. Pieczemy ok 25-30 min w temperaturze 180 stopni.
Ja wykorzystuję do wypieków wiórki marchewki z sokowirówki. Są bardziej suche, dlatego dolewam troszkę powstałego soku, żeby były wilgotne. Mamy dwa w jednym i muffiny i soczek, nic się nie marnuje :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz