Przepis pochodzi z dodatku do
magazynu „Kuchnia” właśnie na temat muffinów. Owsiane muffiny są pyszne, pożywne i mają niezły
skład. A poza tym smakują również dzieciom.
Z przepisu upieczemy 12 muffinów.
Składniki suche:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru (najlepiej
trzcinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka suszonych owoców
(rodzynki, żurawina, morele – co kto lubi)
Składniki mokre:
1 jajko
120g jogurtu naturalnego
¼ szklanki oleju
oraz pepitki do wyłożenia formy
na muffiny
Wykonanie:
Przygotowujemy 2 miski, w jednej
mieszamy składniki mokre a w drugiej suche. Następnie mokre składniki wlewamy
do suchych i mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Powstałą masę
wylewamy do foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!!
O jak apetycznie wyglądają. Wypróbuję je...
OdpowiedzUsuń