czwartek, 28 sierpnia 2014

Owsiane muffiny



Przepis pochodzi z dodatku do magazynu „Kuchnia” właśnie na temat muffinów. Owsiane muffiny są pyszne, pożywne i mają niezły skład. A poza tym smakują również dzieciom.
Z przepisu upieczemy 12 muffinów.




Składniki suche:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, morele – co kto lubi)

Składniki mokre:
1 jajko
120g jogurtu naturalnego
¼ szklanki  oleju

oraz pepitki do wyłożenia formy na muffiny
Wykonanie:
Przygotowujemy 2 miski, w jednej mieszamy składniki mokre a w drugiej suche. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy do foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!!



1 komentarz: