Dzisiaj propozycja na wykorzystanie gruszek, bardzo zresztą pyszne wykorzystanie - aromatyczne i z kawałkami czekolady. Czego chcieć więcej?
Składniki:
5-6 dużych gruszek
300g mąki
150g cukru
3 jajka
150 g masła
125ml mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady (90g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru mielonego
Wykonanie:
Gruszki
obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
W mikserze
ucieramy jajka z cukrem, następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko
i masło pokrojone w cienkie plastry, miksujemy. Czekoladę kruszymy na mniejsze
kawałki (można to zrobić uderzając
opakowaniem o blat stołu), następnie dodajemy ją do ucieranego ciasta
wraz z przyprawami. Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę wylewamy 2/3 ciasta,
układamy gruszki i przykrywamy je resztą ciasta.
Ciasto
pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz