poniedziałek, 29 września 2014

Gruszkowe ciasto z czekoladą



Dzisiaj propozycja na wykorzystanie gruszek, bardzo zresztą pyszne wykorzystanie -  aromatyczne i z kawałkami czekolady. Czego chcieć więcej?





Składniki:
5-6 dużych gruszek
300g mąki
150g cukru
3 jajka
150 g masła
125ml mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady (90g)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru mielonego

Wykonanie:
Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
W mikserze ucieramy jajka z cukrem, następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i masło pokrojone w cienkie plastry, miksujemy. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki (można to zrobić uderzając  opakowaniem o blat stołu), następnie dodajemy ją do ucieranego ciasta wraz z przyprawami. Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę wylewamy 2/3 ciasta, układamy gruszki i przykrywamy je resztą ciasta.
Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz