środa, 5 marca 2014

Tarta z czerwoną cebulą i fetą



Dzisiaj przedstawię pomysł na obiad wg przepisu pani Magdy Gessler. Jest to ciekawe połączenie smaku słodkiego i słonego. Bo warto poznawać nowe smaki.

Składniki:
2 duże czerwone cebule
2 łyżki brązowego cukru (dałam trzcinowy)
2 łyżki octu balsamico
Ser feta (ok. 100g)
Garść oliwek zielonych lub czarnych
1 opakowanie ciasta francuskiego (250g)
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy cukier i ocet balsamico i smażymy wszystko ok. 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Ostawiamy. Ciasto francuskie wykładamy do formy (forma do tarty o średnicy 24cm), następnie układamy na nim podsmażoną cebulę, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz oliwki pokrojone w plasterki. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 15 minut. Ciasto ma się zarumienić.
Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz