czwartek, 27 lutego 2014

Makaron z brokułami i ciecierzycą



Po szaleństwach tłustego czwartku czas na konkretny obiad w piątek. Pyszny i sycący.
Porcja dla 2 osób.

Składniki:
2 ząbki czosnku
1 mały brokuł
1 szklanka ciecierzycy ( może być z puszki lub ugotowana – tylko pamiętajcie że przed gotowaniem należy ja kilka godzina moczyć)
oliwa z oliwek
sól
1/2 opakowanie makaronu
ser żółty starty na tarce (opcjonalnie)

Wykonanie:

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo. Makaron gotujemy al dente, zanim go odcedzicie to odlejcie pół szklanki wody z gotowania.
Rozgrzewamy na dużej patelni oliwę wrzucamy czosnek i smażymy go chwilę. Dodajemy brokuły i ciecierzycę, solimy, mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy makaron, mieszamy i podlewamy zachowaną wodą z gotowania makaronu (wlewamy tyle ile potrzeba). Przekładamy danie na talerze i posypujemy serem żółtym.
Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz