Dzisiejszy przepis na obiad został zaczerpnięty od
Jamiego Oliviera. On to zrobił w 15 minut, nam zajęło trochę więcej czasu, ale i
tak można uznać, że jest to szybki obiad. Przepis składa się z 3
części, ale Wy nie musicie robić wszystkich.
Składniki:
Ciasto filo – 5 arkuszy
Oliwa z oliwek do smażenia
Nadzienie do ciasta filo:
200 g sera camembert
100 g orzechów włoskich
1 łyżeczka skórki z cytryny starta na tarce
½ pęczka szczypiorku
Składniki nadzienia wrzucamy do blendera i miksujemy
na gładką masę. Arkusze rozkładamy i na każdy nakładamy nadzienie. Następnie rolujemy
jak naleśnika (nie za mocno), końcówki zawijamy. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy na
złoto po kila minut każdą ze stron.
| Ułożenie farszu na cieście |
| Na patelni |
sos żurawinowy:
80g suszonej żurawiny
120g wina lub cherry
kilka łyżek wody
szczypta sproszkowanego imbiru (opcjonalnie)
szczypta świeżego tymianku (opcjonalnie)
Składniki sosu wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 10
minut, następnie miksujemy na gładko (u nas nie było na gładko).
sałatka:
1 cykoria
½ jabłka
kilka liści sałaty lodowej
1 owoc granatu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
szczypta soli
szczypta pieprzu
Na dużym talerzu robimy esy floresy z octu
balsamicznego, oliwy z oliwek oraz soku z połowy granatu. Na to wrzucamy
porwaną sałatę i pokrojoną cykorię, jabłko pokrojone w słupki oraz „wytrzepujemy” z
drugiej połówki granatu czerwone kuleczki. Następnie mieszamy wszystko –
najwygodniej zrobić to rękami.
| Sałatka przed wymieszaniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz