niedziela, 24 listopada 2013

Aromatyczna tarta z jabłkami



To miała być tarta dyniowa…. i była, ale niestety nieudana. W zasadzie wierzch ciasta wyszedł niezbyt smaczny, za to kruchy spód wyszedł wyśmienicie. Nie można go było zapomnieć - pyszny i aromatyczny, dlatego upiekłam go jeszcze raz, ale tym razem na wierzch dałam jabłka. I to był strzał w dziesiątkę. Zapraszam do pieczenia.


Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki
15 dag masła
1 duże jajko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej

Mus jabłkowy:
ok.1,5kg jabłek
1 łyżka cukru
cynamon

Wykonanie:
Masło siekamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/5 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim tortownicę tak, aby ciasto nachodziło na brzeg tortownicy (na ok. 2cm), nakłuwamy widelcem i odkładamy na ok. godzinę do lodówki.
Przechodzimy do musu. Jabłka, obieramy i kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy często mieszając. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać dodajemy cynamon i nadal mieszamy. Ja swój mus robiłam ok. 15 minut – nie rozgotowywałam jabłek na papkę tylko zostawiłam duże kawałki owoców. Możecie użyć tak że gotowego musu jabłkowego ze słoika.
Ciasto wyciągamy z lodówki i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, ciasto ma się tylko zarumienić. Następnie wyciągamy je z piekarnika, wykładamy na nie mus jabłkowy i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika i całość pieczemy ok.50 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Ciasto kroimy schłodzone, bardzo dobrze smakuje nawet po dwóch dniach.
Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz