Zapraszam po raz drugi na obiad z ciastem filo, ale dla odmiany proponuję mięsne nadzienie.
Składniki:
Ciasto filo – 5 arkuszy
Nadzienie:
ok. 500g mięsa mielonego
1 garść czerwonej soczewicy
½ puszki kukurydzy konserwowej
1 cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i
podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kilka
minut. Dodajemy soczewicę, kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem ok.20
minut, mieszamy od czasu do czasu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem,
dorzucamy kukurydzę i chwilę jeszcze podsmażamy.
Rozkładamy arkusz ciasta filo, kładziemy mięsny farsz i zawijamy jak naleśnika (nie za mocno), końcówki zawijamy. Gotowe
zawijasy układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek, całość także kropimy
oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut – ma się
przypiec na złoty kolor.
Smacznego!
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz