niedziela, 8 grudnia 2013

Ciasto filo po raz drugi



Zapraszam po raz drugi na obiad z ciastem filo, ale dla odmiany proponuję mięsne nadzienie.

Składniki:

Ciasto filo – 5 arkuszy

Nadzienie:
ok. 500g mięsa mielonego
1 garść czerwonej soczewicy
½ puszki kukurydzy konserwowej
1 cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Dodajemy soczewicę, kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem ok.20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy kukurydzę i chwilę jeszcze podsmażamy.
Rozkładamy arkusz ciasta filo, kładziemy mięsny farsz i zawijamy jak naleśnika (nie za mocno), końcówki zawijamy. Gotowe zawijasy układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek, całość także kropimy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut – ma się przypiec na złoty kolor.
Smacznego!

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz