Przedstawiam moją wariację na temat zupy tajskiej. Bardzo
lubię ją gotować – bo szybko, a także jeść – bo smaczna. Zapraszam do gotowania.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka zielonej pasty curry
sok z ¼ cytryny
sos rybny (kilka kropli)
makaron ryżowy (200g)
pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekaj w
drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce. Kurczaka pokrój w kostkę. W garnku
rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodaj
kurczaka i dalej smaż, często mieszając. Kolejno wlej bulion, chwilę gotuj. Dodaj
mleczko kokosowe oraz pastę curry, dopraw sokiem z cytryny, sosem rybnym oraz
pieprzem. Duś kilka minut. Następnie odstaw garnek z ognia i dodaj makaron ryżowy,
przykryj garnek pokrywką. Po paru minutach makaron zmięknie i zupa jest gotowa.
Smacznego!!
Ile tu różnych fajnych przepisów, będę zaglądać i podglądać:):)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że nasze przepisy inspirują :)
Usuń