Sezon na szparagi jeszcze trwa,
korzystajmy więc.
Poniższy przepis pochodzi z gazetki jednego z dyskontów, tradycyjnie wprowadziłam kilka swoich zmian. Danie jest naprawdę pyszne.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
mała kostka twardego sera żółtego
(ok. 10dag)
makaron typu tagliatelle
sok z ¼ cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe
końcówki, resztę pokrój na 2-3cm kawałki, główki odłóż. Szparagi (bez główek)
wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok.5 minut. Następnie łyżką
cedzakową wyjmij szparagi a do wody (tej od szparagów) wrzuć makaron i gotuj do
miękkości jaką lubisz. Na ok. minutę przed końcem gotowania wrzuć do makaronu główki
szparagów. Odcedź.
Do miksera wrzuć ugotowane
szparagi (bez główek), pietruszkę, ser, kostkę czosnek, oliwę, sok z cytryny –
wszystko zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż makaron z
główkami szparagów i polej pesto. Można też makaron wymieszać z pesto w garnku.
Każdy może wybrać swoją metodę podania – elegancką lub swojską.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz