niedziela, 9 czerwca 2013

Pesto ze szparagów z makaronem



Sezon na szparagi jeszcze trwa, korzystajmy więc. 
Poniższy przepis pochodzi z gazetki jednego z dyskontów, tradycyjnie wprowadziłam kilka swoich zmian. Danie jest naprawdę pyszne.


Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
mała kostka twardego sera żółtego (ok. 10dag)
makaron typu tagliatelle
sok z ¼ cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Wykonanie:
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę pokrój na 2-3cm kawałki, główki odłóż. Szparagi (bez główek) wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok.5 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmij szparagi a do wody (tej od szparagów) wrzuć makaron i gotuj do miękkości jaką lubisz. Na ok. minutę przed końcem gotowania wrzuć do makaronu główki szparagów. Odcedź.  
Do miksera wrzuć ugotowane szparagi (bez główek), pietruszkę, ser, kostkę czosnek, oliwę, sok z cytryny – wszystko zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż makaron z główkami szparagów i polej pesto. Można też makaron wymieszać z pesto w garnku. Każdy może wybrać swoją metodę podania – elegancką lub swojską.

Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz