wtorek, 11 czerwca 2013

Zupa tajska



Przedstawiam moją wariację na temat zupy tajskiej. Bardzo lubię ją gotować – bo szybko, a także jeść – bo smaczna. Zapraszam do gotowania.




Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka zielonej pasty curry
sok z ¼ cytryny
sos rybny (kilka kropli)
makaron ryżowy (200g)
pieprz
oliwa z oliwek


Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce. Kurczaka pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodaj kurczaka i dalej smaż, często mieszając. Kolejno wlej bulion, chwilę gotuj. Dodaj mleczko kokosowe oraz pastę curry, dopraw sokiem z cytryny, sosem rybnym oraz pieprzem. Duś kilka minut. Następnie odstaw garnek z ognia i dodaj makaron ryżowy, przykryj garnek pokrywką. Po paru minutach makaron zmięknie i zupa jest gotowa.
Smacznego!!


2 komentarze:

  1. Ile tu różnych fajnych przepisów, będę zaglądać i podglądać:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że nasze przepisy inspirują :)

      Usuń