Jestem, jestem i nadal tworzę w kuchni, niestety nie wszystko nadaje się do publikacji lub zostaje zjedzone zanim zrobi się fotki:))
Dzisiaj przedstawiam przepis, który znalazłam w czasopiśmie „Weranda Country”. Autor poleca wyłożyć ciasto w czterech foremkach – ja takowych nie posiadam więc zrobiłam jedną dużą tartę.
Dzisiaj przedstawiam przepis, który znalazłam w czasopiśmie „Weranda Country”. Autor poleca wyłożyć ciasto w czterech foremkach – ja takowych nie posiadam więc zrobiłam jedną dużą tartę.
Tarta jest bardzo delikatna i przy krojeniu może się
pokruszyć, więc przygotowanie porcji w osobnych foremkach ma swoje uzasadnienie.
Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka
mąki
2/3 kostki
schłodzonego masła
2 łyżki
zimnej wody
Masa migdałowa:
1/2 kostki
masła
1/3 szklanka
cukru pudru
2/3 szklanki
zmielonych migdałów
1 jajko
1 łyżeczka
brandy (opcjonalnie)
Wierzch:
1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
kilka łyżeczek
dżemu malinowego (ja dałam
truskawkowego)
1/2 szklanki
płatków migdałowych
cukier puder
do posypania
Wykonanie:
Z mąki, masła
i wody zagniatamy ciasto. Tu chciałabym polecić genialny przyrząd, który fachowo
nazywa się: rozdrabniacz do ciasta kruchego. Z jego pomocą można bez wysiłku rozdrabnić
masło z pozostałymi składnikami ciasta aż powstaną drobinki ciasta. Wtedy odkładamy
rozdrabniacz i formujemy rękami ciasto. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy 15 minut.
Następnie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za masę migdałową. Miksujemy cukier z masłem, dodajemy zmielone migdały, jajko i brandy.
Na podpieczone kruche ciasto kładziemy warstwę dżemu, na to masę migdałową, na koniec układamy maliny i posypujemy płatkami migdałowymi.
Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy 15 minut.
Następnie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za masę migdałową. Miksujemy cukier z masłem, dodajemy zmielone migdały, jajko i brandy.
Na podpieczone kruche ciasto kładziemy warstwę dżemu, na to masę migdałową, na koniec układamy maliny i posypujemy płatkami migdałowymi.
Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!
| genialny przyrząd |
| przed włożeniem do piekarnika |
| po upieczeniu |
| jemy:)) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz