niedziela, 26 maja 2013

Babeczki z żurawiną



Mrożona żurawina trochę czekała w zamrażarce na swoją kolej. W końcu się doczekała i chyba tego nie żałuje bo została wykorzystana do upieczenia pysznych babeczek. Kwaskowaty posmak w połączeniu ze słodkim ciastem dał ciekawe wrażenie, bardzo miłe podniebieniu.

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki do pieczenia
2 jaja
1/2 szklanki mleka
100g masła lub margaryny
szczypta soli
250g żurawiny świeżej lub mrożonej + łyżki cukru

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Żurawinę posypujemy cukrem.
Do miksera wrzucamy cukier puder, cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło i miksujemy. Stopniowo dodajemy jajka i mleko. Ucieramy na gładką masę. Zawartość miksera przekładamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki połączą się. Następnie dodajemy żurawinę i znowu mieszamy.
Gotową masę wykładamy do foremek – w moim przypadku jest to blaszka na muffiny wypełniona papierowymi pepitkami. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.



przepiękne czerwone koraliki


Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz