Mrożona żurawina trochę czekała w zamrażarce na swoją kolej.
W końcu się doczekała i chyba tego nie żałuje bo została wykorzystana do
upieczenia pysznych babeczek. Kwaskowaty posmak w połączeniu ze słodkim ciastem
dał ciekawe wrażenie, bardzo miłe podniebieniu.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki do pieczenia
2 jaja
1/2 szklanki mleka
100g masła lub margaryny
szczypta soli
250g żurawiny świeżej lub mrożonej + łyżki cukru
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Żurawinę posypujemy cukrem.
Do miksera wrzucamy cukier puder, cukier wanilinowy oraz
rozpuszczone masło i miksujemy. Stopniowo dodajemy jajka i mleko. Ucieramy na gładką
masę. Zawartość miksera przekładamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy łyżką
aż wszystkie składniki połączą się. Następnie dodajemy żurawinę i znowu
mieszamy.
Gotową masę wykładamy do foremek – w moim przypadku jest to
blaszka na muffiny wypełniona papierowymi pepitkami. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze
180 stopni.
| przepiękne czerwone koraliki |
| Smacznego!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz