poniedziałek, 27 maja 2013

Kwiat akacji w cieście

Dzisiaj podzielę się z Wami smakiem zapamiętanym z dzieciństwa.
Akacja to jeden z kwiatów, który nadaje się do jedzenia.
Lekko słodki, a przy tym cudownie pachnący.

Składniki:
10 kiści kwiatów akacji
2 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki śmietany
szczypta soli i cukru
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Zbieramy kiście kwiatów akacji, nie w pełni rozwinięte.
Wykonanie:
Kwiaty wymyć starannie, odsączyć na sicie. Zmiksować jaja, śmietanę i mąkę na ciasto, gęściejsze niż na naleśniki. Doprawić do smaku solą i cukrem. Maczać kiście kwiatowe, tak aby warstwa ciasta była gruba. Kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor, pod koniec smażenia można przykryć pokrywką i chwilę dosmażyć. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem.
Najpierw wyjmujemy ogonek kwiatowy.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz