poniedziałek, 13 maja 2013

Ruskie vs Pizza

czyli kulinarna wojna polsko-włoska ;-) Uwielbiam oba dania, lecz częściej jadam je przygotowane przez specjalistów- patrz babcia Ula i nasz nr 1 w mieście papa pizza. Czas to zmienić! W przypadku ruskich i pizzy o wszystkim decyduje ciasto. Zgodnie z powiedzeniem praca czyni mistrza, szukam, spisuję, mieszam, gotuję, kosztuję i smakuję.


Ostatnio przerobiłam kolejny przepis na pizzę, szukając receptury na ciasto doskonałe. Jestem blisko, więc postanowiłam się podzielić. Przepis podany poniżej pochodzi z gazetki jednego z popularniejszych dyskontów. Do zrobienia ciasta niezbędne są:
  • 500 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ciepła woda.
Wykonanie: 
do miseczki wsyp pokruszone drożdże, dodaj 1/4 szklanki ciepłej wody i 1/2 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min, aby drożdże zaczęły rosnąć;
odmierz 500 g mąki i wsyp ją do miski lub na stolnicę. Dodaj podrośnięty zaczyn drożdżowy i szczyptę soli. Składniki przemieszaj ręką i zacznij wyrabiać, stopniowo dolewając ciepłą wodę. Przygotuj ją w dzbanku i w miarę potrzeby uzupełniaj;
ciasto wyrabiaj bardzo dokładnie. Dzięki temu pizza będzie puszysta i chrupiąca. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia;
Rozwałkuj ciasto. Blachę do pieczenia wysmaruj olejem bądź użyj papieru do pieczenia. Ułóż na niej placek, niech sobie jeszcze trochę podrośnie. W tym czasie przygotuj sos oraz dodatki wg upodobań.
Przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. na 15-17 min.
Buon appetito!


Z ruskimi już nie jest tak łatwo. Tutaj najlepiej zdać się na swój warsztat kulinarny i zmysły. Sypać, zagniatać, wałkować aż znajdziemy swój ideał :-) Przykładowy przepis tutaj --> (wersja jagodowa).
Smacznego!


koniecznie z cebulką




3 komentarze: