niedziela, 24 lutego 2013

Zupa rybna

Inspiracją dzisiejszego obiadu był przepis podany przez jeden z dyskontów. Jednak w związku z tym, że był on bardzo nieprecyzyjny postanowiłam zaimprowizować. Efektem jest ta oto pyszna zupa rybna.

Składniki:
1/2kg filetu z dorsza
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 por
2 marchewki
1 puszka pomidorów (najlepiej pokrojonych)
1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
sok z połowy cytryny
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz
pęczek koperku
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Rybę kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Czosnek, cebulę drobno kroimy. Marchewkę kroimy w małą kostkę, natomiast por w półtalarki. W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, następnie dodajemy por i marchewkę, smażymy. Jak warzywa lekko zmiękną to wrzucamy rybę, przykrywamy i dusimy kilka minut (mieszamy od czasu do czasu). Następnie dodajemy pomidory, bulion, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wszystko do miękkości, doprawiamy pieprzem.
Zupę podajemy posypaną koperkiem, jako dodatek proponuję bagietkę.
Smacznego!!

4 komentarze:

  1. Wygląda fajnie. Zastanawiam się, czy z pstrąga łososiowego też wyjdzie. Tylko to mam w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że pstrąg także będzie dobrze smakował:)

      Usuń
  2. Nie wiem jak smakowało w oryginale, ale z pstrągiem też zyskało moje uznanie. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakowało. Ja też zamierzam wypróbować przepis używając innych gatunków ryb.

    OdpowiedzUsuń