poniedziałek, 5 listopada 2012

Pieczeń z karkówki

Jeżeli macie dość wędlin ze sklepu, które nie wiadomo co mają w swoim składzie  to jest to rozwiązanie dla Was - upieczcie je sobie sami.

Składniki:

1 kg karkówki

Marynata:
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 łyżki majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz


Wykonanie:

Składniki marynaty wymieszać, jeżeli jest za gęsta to dodać więcej oliwy. Mięso obtoczyć w marynacie, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na 3 godziny do lodówki. Następnie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec mięso 1,5 godziny (wg zasady 1,5 godziny pieczenia na każdy kilogram mięsa).
Pieczeń można jeść na ciepło lub na zimno. Na ciepło na obiadek a na zimno na kanapeczkę.
Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz