niedziela, 11 listopada 2012

Brukselka z żurawiną i orzechami

Przedstawiam potrawę dla miłośników brukselki. Przepis został zaczerpnięty z serwisu ugotuj.pl. Jest to potrawa o bardzo specyficznym smaku: jest tu i lekka goryczka brukselki i orzechów oraz słodycz żurawiny.


Składniki:

0,5kg brukselki
1/2 szklanki suszonych żurawin
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 czerwona cebula
1 łyżka miodu
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól
pieprz

Wykonanie:
Brukselkę ugotuj do miękkości (większe sztuki poprzekrawaj na połówki). Żurawinę sparz wrzątkiem i odcedź. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulą pokrojoną w kostkę i zeszklij ją, dodaj miód i ocet, chwilę smaż. Następnie dodaj brukselkę, orzechy i żurawinę, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj kilka minut aż brukselka się zarumieni.
Jest to bardzo sycąca potrawa, niech Was nie zwiedzie to że jest jej mało.
Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz