Jak obiecałam tak przedstawiam pyszną zupę z dyni z mleczkiem kokosowym. Wyszedł mi z jak zwykle niezły gar zupy, więc jeżeli nie chcecie mieć takowego to zróbcie potrawę z połowy składników.
Składniki:
dynia (ok. 1 kilograma)
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
750ml bulionu
1 łyżeczka curry
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
pieprz
2 garści płatków migdałowych
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, dynię i ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj curry i chwilę smaż. Następnie dodaj dynię i ziemniaki, wymieszaj dobrze i podsmaż. Dodaj bulion, dopraw pieprzem i gotuj do miękkości. Następnie zmiksuj zupę, np. w takim urządzeniu:
Zupę wlej z powrotem do garnka, dodaj mleczko kokosowe i zagotuj, dobrze jest ją często mieszać. Na suchej patelni podsmaż płatki migdałowe (te należy cały czas mieszać aby się nie przypaliły). Ja stałam i mieszałam jedną ręką zupę a drugą migdały;) Zupę rozlej do miseczek i posyp płatkami. Możesz także dodać grzanki lub groszki ptysiowe. Ja poprzestałam na migdałach.
Smacznego:)
Wypróbowałam ten przepis. Zupa naprawdę świetnie smakowała. Do zupy polecam również ziarnka słonecznika podprażone na patelni bez tłuszczu.
OdpowiedzUsuń