Składniki:
2 szklanki mleka (lekko podgrzanego),
3 szklanki mąki,
5 dag drożdży,
2 łyżeczki cukru,
1 jajko,
szczypta soli,
2 duże jabłka starte na tarce,
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać mlekiem (ok. 3/4 szklanki). Zostawić na 15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać jajko i resztę mleka. Wyrabiać ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać jabłka, wymieszać i jeszcze zostawić na ok. 15 min. Smażyć na patelni na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uważać na temperaturę, przy wysokiej będą z wierzchu przypalone, a w środku surowe.
Łyżkę, którą nakładamy ciasto można zanurzać w zimnej wodzie, wtedy ciasto się nie lepi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz