Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżka cukru pudru
125g masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
2 duże jabłka
cukier (celowo nie podaję ilości bo każdy posypie taką ilością jaką lubi)
kilka plasterków masła lub margaryny
tłuszcz do posmarowania (masło lub margaryna)
Mąkę, sól i cukier puder przesiać. Zrobić wgłębienie do którego wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kawałki masło (lub margarynę). Szybko zagnieść ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny (jak będzie krócej lub dłużej to też nic się nie stanie).
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w listki (czyli pokroić na połówki, potem na ćwiartki a potem jeszcze na 2 części). Formę do tarty o średnicy 24cm posmarować tłuszczem i posypać cukrem. Następnie ułożyć jabłka, układając je w wianuszek, tak żeby nachodziły na siebie. Jabłka posypać cukrem i obłożyć plasterkami masła (lub margaryny).
Ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka i dokładnie zalepić brzegi i przyciskać ciastem jabłka. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika należy przykryć np. talerzem i przewrócić formę do góry nogami, tak aby jabłka były na wierzchu. Może nie wygląda bardzo reprezentacyjne ale za to jak smakuje:))
Tarte można podawać na ciepło, z lodami lub tradycyjnie po ostygnięciu. Na drugi dzień też jest pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz