Pojawiła się dynia na rynku!!! Uwielbiam ją, wygląda jak wielkie słońce więc jak widzę ją w sklepie to od razu się cieszę. Dynia jest jeszcze mało doceniana w naszym kraju, ale postaramy się to zmienić. Dzisiaj przedstawiam zupę - krem.
Składniki:
1/4 średniej dyni (nie pamiętam ile ważyła)
1 cebula
1 ząbek czosnku
750 ml bulionu
gałka muszkatołowa
pieprz
oliwa z oliwek
garść ziaren słonecznika
Wykonanie:
Dynię obieramy ze skóry, patroszymy środek z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie podsmażamy je na oliwie z oliwek. Dodajemy dynię i chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion tak, aby przykryć dynię, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości (ok.20 min). Kolejno miksujemy zupę. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni.
Nalewamy zupę do talerza, posypujemy słonecznikiem i pałaszujemy:))
Pyszności:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz