Dzisiaj przedstawię pyszne
ciasteczka autorstwa Pani Lary Gessler, chociaż wykonanie trochę
zmodyfikowałam. Ciasteczka są kruche, mają cudowny maślany smak z czarnuszką w tle. Mniam.
Składniki:
450g mąki
400g masła
200g drobnego cukru (można dać go
mniej)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki czarnuszki
1 jajko
mąka do podsypania
Wykonanie:
Do dużej miski (lub stolnicy) wsypujemy
przesianą przez sitko mąką, dodajemy cukier, pokrojone masło, proszek i sól –
siekamy rozdrabniaczem do ciasta lub nożem, następnie dodajemy jajko i już ręcznie
wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na
ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę, kroimy na 4
mniejsze kawałki - każdy z nich (po
kolei) podsypujemy mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy, wałkujemy i wycinamy
ciasteczka – nie za cienkie. Następnie układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut – do zarumienienia.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz