wtorek, 8 listopada 2016

Maślane ciasteczka z czarnuszką



Dzisiaj przedstawię pyszne ciasteczka autorstwa Pani Lary Gessler, chociaż wykonanie trochę zmodyfikowałam. Ciasteczka są kruche, mają cudowny maślany smak z czarnuszką w tle. Mniam.




Składniki:
450g mąki
400g masła
200g drobnego cukru (można dać go mniej)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki czarnuszki
1 jajko
mąka do podsypania
Wykonanie:

Do dużej miski (lub stolnicy) wsypujemy przesianą przez sitko mąką, dodajemy cukier, pokrojone masło, proszek i sól – siekamy rozdrabniaczem do ciasta lub nożem, następnie dodajemy jajko i już ręcznie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę, kroimy na 4 mniejsze kawałki  - każdy z nich (po kolei) podsypujemy mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy, wałkujemy i wycinamy ciasteczka – nie za cienkie. Następnie układamy je na blaszce do pieczenia  wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut – do zarumienienia.
Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz