Dzisiaj polecę błyskawiczne ciasto jogurtowe - tak jak
szybko powstaje, tak i szybko znika.
Składniki:
300g mąki
100 - 150g cukru (100g dla tych, co ograniczają cukier, 150g
dla słodkolubnych)
180ml oleju
180g jogurtu naturalnego
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem
z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (łyżką, łopatką lub trzepaczką) do
połączenia się składników – ciasto bardzo
ładnie daje się wymieszać. Następnie wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 25cm) i pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy
cukrem pudrem. Można jeść na ciepło.
Smacznego!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz