niedziela, 18 września 2016

Ciasto jogurtowe



Dzisiaj polecę błyskawiczne ciasto jogurtowe - tak jak szybko powstaje, tak i szybko znika.



Składniki:

300g mąki
100 - 150g cukru  (100g dla tych, co ograniczają cukier, 150g dla słodkolubnych)
180ml oleju
180g jogurtu naturalnego
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (łyżką, łopatką lub trzepaczką) do połączenia się składników  – ciasto bardzo ładnie daje się wymieszać. Następnie wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 25cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Można jeść na ciepło.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz