Dzisiejszy wpis to nie tylko przepis na prostą szarlotkę, ale także przepis na udane, leniwe popołudnie w gronie rodzinnym. Potrzeba do tego tak niewiele, rozpocznijmy od jabłek:

A nagrodą będzie:

Ale do sedna:
Składniki:
ciasto kruche:
500g mąki, 100g cukru, 250g masła, 4 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany
nadzienie:
Jabłka (ilość jest zależna od grubości nadzienia), mąka ziemniaczana, bułka tarta, cynamon,
Wykonanie:
Mąkę i pokrojone w kostkę masło posiekać, dodać cukier i żółtka i ugniatać, aż składniki się połączą, następnie zlepić ciasto w całość, wstawić do lodówki na 15 min.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą, cynamonem i mąka ziemniaczaną.
Połowę Ciasta przełożyć do wyłożonej papierem dużej blachy (ja użyłam foli aluminiowej).
Podpiec 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym ciastem,w formie kruszonki. Piec 30-45 minut w 200 stopniach C.
ktoś nam przysypia:]
Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Szarlotka gotowa.
A do szarlotki - piosenka:







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz