środa, 20 maja 2015

Szarlotka

Dzisiejszy wpis to nie tylko przepis na prostą szarlotkę, ale także przepis na udane, leniwe popołudnie w gronie rodzinnym. Potrzeba do tego tak niewiele, rozpocznijmy od jabłek:



A nagrodą będzie:

Ale do sedna:
Składniki:

ciasto kruche:
500g mąki, 100g cukru, 250g masła, 4 żółtka, 3 łyżki kwaśnej śmietany                                      
nadzienie:
Jabłka (ilość jest zależna od grubości nadzienia), mąka ziemniaczana, bułka tarta, cynamon,

Wykonanie:

Mąkę i pokrojone w kostkę masło posiekać, dodać cukier i żółtka i ugniatać, aż składniki się połączą, następnie zlepić ciasto w całość, wstawić do lodówki na 15 min.

 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą, cynamonem i mąka ziemniaczaną.

 Połowę Ciasta przełożyć do wyłożonej papierem dużej blachy (ja użyłam foli aluminiowej).

Podpiec 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.

Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym ciastem,w formie kruszonki. Piec  30-45 minut w 200 stopniach C.


ktoś nam przysypia:]


Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Szarlotka gotowa.
 A do szarlotki - piosenka:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz