Dzisiaj przedstawię przepyszną
zupę fasolową, mocno warzywną.
Składniki:
200 g białej fasoli (jeżeli użyjecie suchej to namoczcie ją dzień wcześniej, w wersji szybszej dla zapracowanych/leniwych/niecierpliwych – niepotrzebne skreślić - można użyć fasoli z puszki)
1 l bulionu
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 puszka pomidorów (400 g)
tymianek
natka pietruszki
2 liście laurowe
sól
pieprz
200 g białej fasoli (jeżeli użyjecie suchej to namoczcie ją dzień wcześniej, w wersji szybszej dla zapracowanych/leniwych/niecierpliwych – niepotrzebne skreślić - można użyć fasoli z puszki)
1 l bulionu
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 puszka pomidorów (400 g)
tymianek
natka pietruszki
2 liście laurowe
sól
pieprz
Wykonanie:
Namoczoną dzień wcześniej fasolę przepłucz
wodą, zalej bulionem i gotuj ok. 15
minut. Następnie dodaj pokrojone w drobną
kostkę cebulę i czosnek, marchewkę i seler naciowy pokrojone w półplasterki, pomidory i liście laurowe. Gotuj wszystko do
miękkości, a następnie dopraw tymiankiem,
solą i pieprzem. Na końcu posyp zupę pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!!
Wspaniale wygląda, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńZrobilam wedlug tego przepisu ale na ostro, dodalam chilli
OdpowiedzUsuńWyszlo rewelacyjne. Pozdrawiam
Magda
Zupa jest pyszna powiem nieskromnie, sama nie mogłam się ją najeść. Trzeba tylko zadbać o dobrą jakość fasoli:)
OdpowiedzUsuńzamawiam taka pyszna zupe od samego patrzenia na nia slinka mi cieknie:] sis
OdpowiedzUsuńZamówienie przyjęte do realizacji:)
Usuń