środa, 18 marca 2015

Zupa fasolowa



Dzisiaj przedstawię przepyszną zupę fasolową, mocno warzywną.



Składniki:
200 g białej fasoli (jeżeli użyjecie suchej to namoczcie ją dzień wcześniej, w wersji szybszej dla zapracowanych/leniwych/niecierpliwych – niepotrzebne skreślić - można użyć fasoli z puszki)
1 l bulionu
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 puszka pomidorów (400 g)
tymianek
natka pietruszki
2 liście laurowe
sól
pieprz

Wykonanie:
Namoczoną dzień wcześniej fasolę przepłucz wodą,  zalej bulionem i gotuj ok. 15 minut. Następnie  dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek, marchewkę i seler naciowy pokrojone w półplasterki,  pomidory i liście laurowe. Gotuj wszystko do miękkości, a  następnie dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Na końcu posyp zupę pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!!



5 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam wedlug tego przepisu ale na ostro, dodalam chilli
    Wyszlo rewelacyjne. Pozdrawiam

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa jest pyszna powiem nieskromnie, sama nie mogłam się ją najeść. Trzeba tylko zadbać o dobrą jakość fasoli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zamawiam taka pyszna zupe od samego patrzenia na nia slinka mi cieknie:] sis

    OdpowiedzUsuń