wtorek, 22 lipca 2014
Nalewka z czerwonej porzeczki
Do zrobienia nalewki potrzebne będzie:
- 1kg czerwonych porzeczek,
- 0,75l wody,
- 0,75l spirytusu,
- 0,75kg cukru,
- ok. 15 goździków.
Wykonanie:
Owoce umyć, oczyścić, włożyć do słoja. Dodać goździki, zalać spirytusem i wodą. Postawić w słonecznym miejscu na miesiąc, od czasu do czasu wstrząsając.
Po tym czasie zlać nalew i odstawić. Owoce zasypać cukrem. Gdy z cukru zacznie się robić syrop, można od czasu do czasu zamieszać. Po 1 tygodniu lub 2 tygodniach, gdy cukier się rozpuści, połączyć z nalewem. Odstawić na kilka dni do całkowitego rozpuszczenia cukru, przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Dojrzewa 3-6 miesięcy.
Idealny na towarzyskie spotkania albo jako dodatek do herbaty w przeziębieniu :-)
Warto poczekać, polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz