czwartek, 29 maja 2014

Zupa krem z marchewki i kopru włoskiego



Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z „Twojego stylu”. Lubię zupy, więc ta propozycja od razu zwróciła moją uwagę, tym bardziej, że do tej pory nie jadłam kopru włoskiego. Jakież było moje zdziwienie kiedy go rozkroiłam i poczułam anyżkowy zapach, spróbowałam i okazało się że smak też był anyżkowy. Trochę się skrzywiłam, ale dałam mu szansę, na szczęście po ugotowaniu koper stracił swoje anyżkowe moce. Zapraszam do gotowania bo zupa jest naprawdę smaczna.

Składniki na 2 porcje:
1 cebula
2 ziemniaki (średnie)
1 główka kopru włoskiego
5 marchewek
½ litra bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
pieprz
sól
jogurt naturalny

Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy, obrane marchewki, ziemniaki i koper włoski  kroimy w średnia kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy kilka minut. Kolejno zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut), doprawiamy sola i pieprzem. Gotową zupę miksujemy na gładko i podajemy polaną jogurtem naturalnym.
Smacznego!!


2 komentarze:

  1. Dzięki za wpis! Mijamy się z włoskim koprem w warzywniaku co jakiś czas, jednak nie miałam nigdy śmiałości ani pomysłu co bym z nim poczęła po zakupie.... teraz wiem! Następnym razem ląduje u mnie w koszyku.

    OdpowiedzUsuń
  2. I niech Cię anyżkowy zapach nie zniechęci:)

    OdpowiedzUsuń