Zbliżają się święta, a jak święta to sałatki – obowiązkowo.
Oto moja propozycja, która może być świąteczną sałatką lub…. weekendową
przekąską.
Składniki:
2 torebki ryżu
1 filet z kurczaka (podwójny)
2 marchewki
1 małe jabłko
3 korniszony
½ puszki zielonego groszku
natka pietruszki
sól
pieprz
majonez (ilość wg upodobania)
przyprawa do gyrosa (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Marchewki gotujemy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Filet
kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i smażymy na oliwie z oliwek. Korniszony
i jabłko kroimy w kosteczkę. Składniki (ryż, kurczak, marchewka, korniszony,
jabłko, groszek) mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy
posiekaną natkę i majonez. Gotowe.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz