środa, 26 marca 2014

Drożdżowe z porzeczkami


Dzisiaj przepis na pyszne ciasto drożdżowe:

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
10 dag margaryny
2 jajka
szklanka mleka
50 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
paczka cukru waniliowego
dowolne owoce, u mnie porzeczki

Składniki na kruszonkę:
szklanka mąki
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
2-3 łyżki cukru
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść, mają się lekko lepić.

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, wrzucić margarynę i drożdże, rozmieszać żeby połączyły się wszystkie składniki. Pozostałe składniki wsypać do miski, dodać jajka i mleko z drożdżami i margaryną. Wyrobić dobrze ciasto, tak żeby były pęcherzyki powietrza i odstawić do wyrośnięcia. Prostokątną blachę posmarować olejem i wyłożyć ciasto. Odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200*. Wyłożyć na ciasto owoce i posypać kruszonką. Piec w 200* ok. 40 min.
Smacznego!

PS. Ja nigdy nie mam czasu ani odpowiedniej temperatury do wyrośnięcia ciasta drożdżowego.
Nagrzewam piekarnik na ok 30-40* i wkładam do niego przykryte czystą ściereczką ciasto.
U mnie działa i nie zajmuje to chwilę :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz