niedziela, 26 stycznia 2014

Makaron z dynią, szpinakiem i serem pleśniowym



To moja ostatnia dynia, która już za długo stała jako ozdoba. Dynia posłuży do wykonania wielu pyszności a czego nie zjem do zamrożę. Dzisiaj przedstawię Wam przepis z mojego ulubionego serwisu ugotujto.pl - pomysł na kolorowy obiad w te mroźne dni.

Składniki:
pół paczki makaronu (200g)
200-300g dyni
szpinak (2 garści świeżego szpinaku lub 4 kosteczki mrożonego)
100-150g sera pleśniowego
3 ząbki czosnku
kilka łyżek jogurtu naturalnego
pieprz
tymianek
sól
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ma być lekko twardy.
Czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę dynię, mieszamy (można dolać odrobinę wody), przykrywamy i gotujemy aż do momentu kiedy dynia zacznie mięknąć. Wtedy dodajemy szpinak i przyprawy, mieszamy i dalej gotujemy. Kiedy już dynia będzie miękka dodajemy ser pleśniowy pokrojony w kosteczkę oraz jogurt, mieszamy i na koniec dodajemy makaron. Podgrzewamy kilka minut wszystkie składniki i gotowe.
Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz