To moja ostatnia dynia, która już za długo stała jako ozdoba. Dynia posłuży do wykonania wielu pyszności a czego nie zjem do zamrożę. Dzisiaj przedstawię Wam przepis z mojego
ulubionego serwisu ugotujto.pl - pomysł na kolorowy obiad w te mroźne dni.
Składniki:
pół paczki makaronu (200g)
200-300g dyni
szpinak (2 garści świeżego szpinaku lub 4 kosteczki
mrożonego)
100-150g sera pleśniowego
3 ząbki czosnku
kilka łyżek jogurtu naturalnego
pieprz
tymianek
sól
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej
wodzie, ma być lekko twardy.
Czosnek kroimy w plasterki i
podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę dynię,
mieszamy (można dolać odrobinę wody), przykrywamy i gotujemy aż do momentu
kiedy dynia zacznie mięknąć. Wtedy dodajemy szpinak i przyprawy, mieszamy i
dalej gotujemy. Kiedy już dynia będzie miękka dodajemy ser pleśniowy pokrojony
w kosteczkę oraz jogurt, mieszamy i na koniec dodajemy makaron. Podgrzewamy
kilka minut wszystkie składniki i gotowe.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz