poniedziałek, 16 grudnia 2013

Szarlotka



Ta szarlotka wstrząsnęła moim dzisiejszym wieczorem. Znalazłam ją w serwisie ugotujto.pl w artykule Pani Magdaleny Gignal http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,110375,8649880,Swieta_na_slodko.html Wielkie dzięki Pani Małgorzato za to cudo. Przepis lekko zmodyfikowałam.


Składniki:
400 g mąki
250 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
ok.1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru wanilinowego
garść rodzynek
szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy składniki nożem lub rozdrabniaczem do ciasta, dodajemy żółtka i już ręcznie zagniatamy ciasto (można w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Następnie dzielimy ciasto na 2 części, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Bierzemy się za jabłka, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon, cukier i rodzynki, mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wyjmujemy pierwszy kawałek ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10-15 minut. Jak się ciasto zarumieni wyjmujemy je z piekarnika, wykładamy na nie jabłka i przykrywamy rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta, nakłuwamy widelcem. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok. pół godziny, aż się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szarlotkę cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz