Dzisiejszy dzień upłynął na
szaleństwach w kuchni z dynią w roli głównej. Było ciasto dyniowe i obiad dyniowy.
Podzielę się z Wami tym drugim.
Zupa wyszła wyśmienita – sycąca, rozgrzewająca,
gęsta – w sam raz na listopadowy dzień.
Składniki:
1szkl. czerwonej soczewicy
ok. 1kg obranej dyni
1 cebula
2-3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
imbir (ok. 2cm korzeń)
2 łyżeczki curry
sok z ¼ cytryny
½ l bulionu
sól
pieprz
kolendra suszona
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Soczewicę zalewamy szklanką
zimnej wody i odstawiamy na ok. godzinę. Imbir i czosnek drobno kroimy. Dynię,
marchewkę, łodygi selera i cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i
wrzucamy cebulę, czosnek i imbir – smażymy chwilę. Następnie dodajemy pozostałe
warzywa i smażymy wszystko aż warzywa lekko zmiękną (często mieszamy). Kolejno
dodajemy curry, odcedzoną soczewicę, bulion, mieszamy, przykrywamy i gotujemy
na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu zupę doprawiamy solą,
pieprzem, sokiem z cytryny i kolendrą.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz