poniedziałek, 11 listopada 2013

Zupa z dyni i czerwonej soczewicy



Dzisiejszy dzień upłynął na szaleństwach w kuchni z dynią w roli głównej. Było ciasto dyniowe i obiad dyniowy. Podzielę się z Wami tym drugim. 
Zupa wyszła wyśmienita – sycąca, rozgrzewająca, gęsta – w sam raz na listopadowy dzień. 



Składniki:
1szkl. czerwonej soczewicy
ok. 1kg obranej dyni
1 cebula
2-3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
imbir (ok. 2cm korzeń)
2 łyżeczki curry
sok z ¼ cytryny
½ l bulionu
sól
pieprz
kolendra suszona
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Soczewicę zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na ok. godzinę. Imbir i czosnek drobno kroimy. Dynię, marchewkę, łodygi selera i cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek i imbir – smażymy chwilę. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy wszystko aż warzywa lekko zmiękną (często mieszamy). Kolejno dodajemy curry, odcedzoną soczewicę, bulion, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kolendrą.
Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz