sobota, 7 września 2013

Placek drożdżowy z owocami

Udało się! Placek drożdżowy z jeżynami i lukrem okazał się wypiekiem, jakim można się pochwalić. Choć przyznaję się, nie zawsze tak było. Na przepis natknęłam się serfując po internecie, u koleżanki "po fachu", bloggerki Kasi: http://katerina2804.blogspot.com/ --> dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Przepis bardzo mi się spodobał, gdyż po połączeniu składników na ciasto, nie trzeba odkładać masy w ciepłe miejsce i czekać nerwowo do wyrośnięcia/podwojenia objętości.


Składniki

na ciasto:

750 g mąki pszennej
150 g cukru
cukier waniliowy
3 jajka
4 żółtka
60 g świeżych drożdży
400 ml mleka
200 g margaryny (płynnej i ostudzonej)
szczypta soli
0,5 jeżyn (tutaj pełna dowolność)

na kruszonkę:
100 g mąki
50 g zimnego masła
50 g cukru + - cukier waniliowy

na lukier: 
15 łyżek cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy

Wykonanie
  • Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.
  • Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę). Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta ułożyć owoce.
  • Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch. Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
  • Po ostygnięciu ciasta wszystkie składniki na lukier ucieramy łyżką w miseczce, w razie potrzeby regulując konsystencję już utartego lukru dodatkowym cukrem pudrem lub wodą. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Placek wyszedł piękny :) większy niż mój i z dużymi dziurami jak w serze. Piękny. Gratuluję wypieku i dziękuję za odwiedziny i wypróbowanie przepisu :) Pozdrawiam i życze dalszych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń