Przepis bardzo mi się spodobał, gdyż po połączeniu składników na ciasto, nie trzeba odkładać masy w ciepłe miejsce i czekać nerwowo do wyrośnięcia/podwojenia objętości.
Składniki
na ciasto:
750 g mąki
pszennej
150 g cukru
cukier
waniliowy
3 jajka
4 żółtka
60 g
świeżych drożdży
400 ml mleka
200 g
margaryny (płynnej i ostudzonej)
szczypta
soli
0,5 jeżyn (tutaj pełna dowolność)
0,5 jeżyn (tutaj pełna dowolność)
na kruszonkę:
100 g mąki
50 g zimnego
masła
50 g cukru +
- cukier waniliowy
na lukier:
15 łyżek cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
Wykonanie
- Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.
- Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę). Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta ułożyć owoce.
- Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch. Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
- Po ostygnięciu ciasta wszystkie składniki na lukier ucieramy łyżką w miseczce, w razie potrzeby regulując konsystencję już utartego lukru dodatkowym cukrem pudrem lub wodą.
Placek wyszedł piękny :) większy niż mój i z dużymi dziurami jak w serze. Piękny. Gratuluję wypieku i dziękuję za odwiedziny i wypróbowanie przepisu :) Pozdrawiam i życze dalszych sukcesów :)
OdpowiedzUsuń