czwartek, 18 lipca 2013

Zupa krem z suszonych pomidorów i soczewicy

Dzisiaj przedstawiam zupę, która przyda się na chłodniejsze dni. Przepis pochodzi z serwisu ugotuj.to. Jest pikantna i sycąca. Może stanowić miłą odmianę w codziennym menu.
 
 
Składniki:
180g czerwonej soczewicy
100g suszonych pomidorów
3 małe czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 liście laurowe
1l bulionu warzywnego
jogurt naturalny
oliwa z oliwek
 
 
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny do namoczenia. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy odsączone i skrojone pomidory. Kolejno dodajemy soczewicę, przyprawy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, czyli ok.15-20 minut. Uwaga: jeżeli nie lubisz ostrych potraw daj tylko szczyptę pieprzu cayenne. Następnie wyciągamy liście laurowe i miksujemy zupę. 
Zupę podajemy polaną jogurtem naturalnym. Na mały głód można zjeść samą zupę, na duży głód proponuję podać pieczywo jako dodatek.
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz