Dzisiaj przedstawiam zupę, która przyda się na
chłodniejsze dni. Przepis pochodzi z serwisu ugotuj.to. Jest pikantna i sycąca.
Może stanowić miłą odmianę w codziennym menu.
Składniki:
180g czerwonej soczewicy
100g suszonych pomidorów
3 małe czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 liście laurowe
1l bulionu warzywnego
jogurt naturalny
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na pół
godziny do namoczenia. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oliwie, następnie dodajemy odsączone i skrojone pomidory. Kolejno dodajemy
soczewicę, przyprawy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, czyli ok.15-20
minut. Uwaga: jeżeli nie lubisz ostrych potraw daj tylko szczyptę pieprzu
cayenne. Następnie wyciągamy liście laurowe i miksujemy zupę.
Zupę podajemy
polaną jogurtem naturalnym. Na mały głód można zjeść samą zupę, na duży
głód proponuję podać pieczywo jako dodatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz