niedziela, 28 lipca 2013

Kurczak z cukinią, marchewką i curry II



Pamiętacie mój wpis z zeszłego roku? Szczegóły znajdziecie tu http://www.iznowutosamo.pl/2012/07/kurczak-z-cukinia-marchewka-i-curry.html
W tym roku przy okazji pierwszego zbioru cukinii z ogródka mamy postanowiłam wrócić to tego przepisu. Tym razem w lodówce miałam troszkę inne produkty i niby wyszło podobnie a jednak inaczej. Dlatego zaprezentuje Wam potrawę, którą wczoraj ugotowałam, warto spróbować.



Składniki:
1 filet z indyka lub kurczaka (ja tym razem dałam indyka)
1 średnia cukinia
3 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
natka pietruszki (im więcej tym lepiej)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu warzywnego
bazylia suszona
pieprz
1/3 łyżeczki curry
oliwa z oliwek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszana w odrobinie wody

Wykonanie:
Filet kroimy w kostkę, posypujemy bazylią i ręcznie mieszamy mięso z przyprawą, tak aby każdy kawałek był dobrze doprawiony. Następnie smażymy na oliwie z oliwek, odstawiamy.
Zabieramy się za warzywa: cukinię obieramy, jeżeli w środku są pestki to odkrajamy je, resztę kroimy w kostkę (całkiem sporą), marchewkę i pietruszkę kroimy w półtalarki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w garnku oliwę, następnie podsmażamy cebulę, potem dodajemy marchewkę i pietruszkę i smażymy parę minut. Potem dodajemy cukinię, dolewamy bulionu i dusimy. Jak marchewka lekko zmięknie to dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy oraz podsmażone mięso. Dusimy wszystko parę minut, następnie zagęszczamy potrawę mąką ziemniaczaną, chwilę gotujemy i gotowe. Natkę pietruszki kroimy i dodajemy pod koniec gotowania i/lub posypujemy potrawę dopiero na talerzu.
Gotową potrawę podałam z młodymi ziemniakami, ale będzie ona też pasować do makaronu, kaszy czy zjedzona bez żadnych dodatków.
Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz