Pamiętacie mój wpis z
zeszłego roku? Szczegóły znajdziecie tu http://www.iznowutosamo.pl/2012/07/kurczak-z-cukinia-marchewka-i-curry.html
W tym roku
przy okazji pierwszego zbioru cukinii z ogródka mamy postanowiłam wrócić to
tego przepisu. Tym razem w lodówce miałam troszkę inne produkty i niby wyszło
podobnie a jednak inaczej. Dlatego zaprezentuje Wam potrawę, którą wczoraj
ugotowałam, warto spróbować.
Składniki:
1 filet z
indyka lub kurczaka (ja tym razem dałam indyka)
1 średnia
cukinia
3
marchewki
2 pietruszki
1 cebula
natka pietruszki
(im więcej tym lepiej)
2 łyżeczki
przecieru pomidorowego
1 szklanka
bulionu warzywnego
bazylia
suszona
pieprz
1/3
łyżeczki curry
oliwa z
oliwek
1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozmieszana w odrobinie wody
Wykonanie:
Filet
kroimy w kostkę, posypujemy bazylią i ręcznie mieszamy mięso z przyprawą, tak
aby każdy kawałek był dobrze doprawiony. Następnie smażymy na oliwie z
oliwek, odstawiamy.
Zabieramy
się za warzywa: cukinię obieramy, jeżeli w środku są pestki to odkrajamy je,
resztę kroimy w kostkę (całkiem sporą), marchewkę i pietruszkę kroimy w półtalarki,
cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w garnku oliwę, następnie podsmażamy
cebulę, potem dodajemy marchewkę i pietruszkę i smażymy parę minut. Potem
dodajemy cukinię, dolewamy bulionu i dusimy. Jak marchewka lekko zmięknie to
dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy oraz podsmażone mięso. Dusimy wszystko parę
minut, następnie zagęszczamy potrawę mąką ziemniaczaną, chwilę gotujemy i
gotowe. Natkę pietruszki kroimy i dodajemy pod koniec gotowania i/lub
posypujemy potrawę dopiero na talerzu.
Gotową
potrawę podałam z młodymi ziemniakami, ale będzie ona też pasować do makaronu,
kaszy czy zjedzona bez żadnych dodatków.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz