Z podanych składników wyjdą 4 porcje.
Składniki:
2 bataty (ok.500g)
3 marchewki
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
1/2 łyżeczki curry
1/2 litra bulionu
1/2 litra wody
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
1/2 łyżeczki curry
1/2 litra bulionu
1/2 litra wody
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
Warzywa obieramy i kroimy: marchewkę w plasterki, bataty w grubą kostkę, łodygi selera w plasterki a cebulę, czosnek i imbir w drobną kostkę.
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek, po ok. 1 minucie dodajemy resztę warzyw i smażymy, często mieszając do czasu aż warzywa lekko się zarumienią.
Następnie dodajemy curry, bulion i wodę (ja dodaję wrzątek prosto z czajnika), doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut).
Warzywa obieramy i kroimy: marchewkę w plasterki, bataty w grubą kostkę, łodygi selera w plasterki a cebulę, czosnek i imbir w drobną kostkę.
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek, po ok. 1 minucie dodajemy resztę warzyw i smażymy, często mieszając do czasu aż warzywa lekko się zarumienią.
Następnie dodajemy curry, bulion i wodę (ja dodaję wrzątek prosto z czajnika), doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut).
Gotową zupę miksujemy i gotowe.
Zupę można podać z pieczywem lub podprażonym słonecznikiem.
Smacznego!!
Zupę można podać z pieczywem lub podprażonym słonecznikiem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz