Od kiedy przepis na to pyszne danie zaczerpnęłam od Ani, stało się moim ulubionym obiadem.
Nie dość, że jest przepysznie to jeszcze zdrowo. Raz w tygodniu obowiązkowo je przyrządzamy.
Przepis na 2 osób.
Składniki:
300g łososia
300-500g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
makaron typu tagliatelle
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Łososia dzielimy na 2 części, nacieramy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (nie podaję ilośći, ugotujcie tyle ile zjecie).
Czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy szpinak, mieszamy i dusimy do miękkości (bez przykrycia).
Jak szpinak zmięknie to dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu układamy makaron, potem szpinak i na końcu łosoś
O smaczności!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz