niedziela, 7 kwietnia 2013

Łosoś na makaronie ze szpinakiem

Od kiedy przepis na to pyszne danie zaczerpnęłam od Ani, stało się moim ulubionym obiadem.
Nie dość, że jest przepysznie to jeszcze zdrowo. Raz w tygodniu obowiązkowo je przyrządzamy.
Przepis na 2 osób.

Składniki:
300g łososia
300-500g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
makaron typu tagliatelle
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Łososia dzielimy na 2 części, nacieramy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (nie podaję ilośći, ugotujcie tyle ile zjecie).
Czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy szpinak, mieszamy i dusimy do miękkości (bez przykrycia).
Jak szpinak zmięknie to dodajemy śmietanę lub jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu układamy makaron, potem szpinak i na końcu łosoś
O smaczności!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz