- 250g białego sera
- 250g mąki
- 1/4 kostki margaryny (u mnie kostka 250g)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- pół łyżeczki sody
Wszystkie składniki wymieszać na stolnicy. Wysypać trochę mąki, rozgnieść widelcem twaróg. Wysypać resztę mąki, pokroić nożem razem z margaryną, dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto.
Wałkować na ok 3mm i wycinać krążki. Podczas wałkowania podsypywać stolnicę mąką, żeby ciasto się nie lepiło. Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.
Chrusty:
- szklanka mąki,
- 4 łyżki gęstej smietany,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 1 łyż. spirytusu,
Wszystkie produkty wymieszac na stolnicy, zagnieść ciasto. Wałkując podsypywać mąką.
Rozwałkowac na grubość ok 1mm, pokroić w wąskie prostokąty. Każdy prostokat nacinamy wzdłuż i jedna stronę przewijamy. Smażyć w gorącym oleju bardzo krótko, ja swoje trochę przetrzymałam :)
Z podanych składników wyszły mi dwa talerze oponków i dwa talerze chrustów.
Smacznego!
wyglądaja pysznie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:) następnym razem zapraszam na degustację
Usuń