Muffiny - szybko, prosto i pysznie - takich hasłem określiłabym te małe babeczki. Uwielbiam je robić a jeść jeszcze bardziej. Jeżeli macie mało czasu lub nie lubicie spędzać dużo czasu w kuchni - jest to propozycja w sam raz dla Was. Dzisiaj zaprezentuję przepis z serwisu ugotuj.pl
Z podanego przepisu upieczecie 12 muffinów.
Składniki suche:
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 jajka
100g stopionego i ostudzonego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo ok. 1 szklankę malin (świeżych lub mrożonych)
Wykonanie:
W jednej misce (większej) mieszamy składniki suche w drugiej misce mieszamy składniki mokre. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy ale niezbyt dokładnie. Na koniec dodajemy maliny. Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami, jeżeli nie macie papilotek to musicie każde zagłębienie wysmarować masłem. Następnie wypełniamy zagłębienia ciastem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem czy już są gotowe).
Muffiny są pyszne zarówno na ciepło a jak i dzień po upieczeniu.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz