środa, 16 stycznia 2013

Zupa pomidorowa z soczewicą

W związku z tym, że jest zima a jak jest zima to musi być zimno, prezentuję sprawdzony przepis na pyszną, rozgrzewającą i sycącą zupę.

Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 czubate łyżki czerwonej soczewicy
puszka pomidorów (pokrojonych)
2 liście laurowe
 0,5 litra bulionu
przyprawy: oregano, tymianek, ostra i słodka papryka, pieprz
oliwa z oliwek


Wykonanie:
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie dodaj pomidory, soczewicę, liście laurowe oraz przyprawy, wymieszaj. Dolej bulion i gotuj na małym ogniu aż soczewica będzie miękka.
Zupę możemy podać z kaszą kuskus, ryżem lub makaronem.
Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz