Dzisiaj pierwszy wpis z działu kulinarnego - tort Pavlova. Pyszności:))))
Tort Pavlova
Składniki:
szklanka białek (z ok.8 jajek)
1 szklanka cukru
świeże miękkie owoce (maliny, jagody, truskawki, porzeczki)
500 ml śmietanki 30 proc.
Wykonanie:
Białka wlać do metalowej miski, dodać cukier. Miskę z
białkami i cukrem ustawić na garnku z gorącą wodą i mieszać, aż cukier
całkowicie się rozpuści, a białka będą ciepłe. Masę należy cały czas mieszać,
aby białka się nie ścięły. Następnie ubić białka z cukrem na puszystą lśniącą
masę.
Na blaszce wyłożonej papierem rozłożyć masę białkową
kształtując fale. Ja odrysowuję od miski okrąg o średnicy ok. 20cm.
Wyłożoną masę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. Bezę powinna się piec ok. 2 godzin, następnie wyłączyć i wystudzić bezę w zamkniętym piekarniku.
Wyłożoną masę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. Bezę powinna się piec ok. 2 godzin, następnie wyłączyć i wystudzić bezę w zamkniętym piekarniku.
Zimną śmietankę ubić w mikserze (można ją jeszcze dosłodzić jeżeli lubicie).
Na wystudzonej bezie rozsmarować bitą śmietanę i udekorować owocami. Tort najlepiej od razu podawać, ponieważ w miarę upływu czasu śmietana będzie opadać i efekt już nie będzie taki wspaniały.
Smacznego!!!


Anita, pierwsze nasuwające się pytanie - co zrobiłaś z żółtkami :) ?
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda przepysznie.
Już mi to pytanie ktoś zadał:D Z żółtek zrobiłam oczywiście jajecznicę, dodałam jeszcze do nich jedno całe jajo.
OdpowiedzUsuń