poniedziałek, 2 lipca 2012

Tort Pavlova


 Dzisiaj pierwszy wpis z działu kulinarnego - tort Pavlova. Pyszności:))))


Tort Pavlova

Składniki:

szklanka białek (z ok.8 jajek)

1 szklanka cukru

świeże miękkie owoce (maliny, jagody, truskawki, porzeczki)

500 ml śmietanki 30 proc.

Wykonanie:
Białka wlać do metalowej miski, dodać cukier. Miskę z białkami i cukrem ustawić na garnku z gorącą wodą i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a białka będą ciepłe. Masę należy cały czas mieszać, aby białka się nie ścięły. Następnie ubić białka z cukrem na puszystą lśniącą masę.
Na blaszce wyłożonej papierem rozłożyć masę białkową kształtując fale. Ja odrysowuję od miski okrąg o średnicy ok. 20cm.
Wyłożoną masę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. Bezę powinna się piec ok. 2 godzin, następnie wyłączyć i wystudzić bezę w zamkniętym piekarniku.

Zimną śmietankę ubić w mikserze (można ją jeszcze dosłodzić jeżeli lubicie).

Na wystudzonej bezie rozsmarować bitą śmietanę i udekorować owocami. Tort najlepiej od razu podawać, ponieważ w miarę upływu czasu śmietana będzie opadać i efekt już nie będzie taki wspaniały.
Smacznego!!! 



2 komentarze:

  1. Anita, pierwsze nasuwające się pytanie - co zrobiłaś z żółtkami :) ?
    Torcik wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi to pytanie ktoś zadał:D Z żółtek zrobiłam oczywiście jajecznicę, dodałam jeszcze do nich jedno całe jajo.

    OdpowiedzUsuń