środa, 11 lipca 2012

Jagodowo

Sezon owocowy w pełni, w lesie mnóstwo jagód, zaczynamy zatem:

Pierogi z jagodami

Niedoścignionym ideałem w lepieniu pierogów jest oczywiście babcia. Nie jest w stanie podać dokładnych proporcji, gdyż wszystko robi na oko. A może to specjalny zabieg by nie zdradzić się z przepisem.... :-)
Oto mój, również na wyczucie. Zrobiłam, zjadłam, smakowało!




Placek z jagodami

Szybki przepis na pysznie jagodowe ciasto. Po lepieniu pierogów i konsumpcji czas na deserek nie wymagający zbyt dużo czasu.
Składniki na ciasto:
0,75 szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki cukru
10 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owocowe nadzienie:
30 dag jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
beza:
2 białka
3 łyżki cukru

3 komentarze:

  1. próbowałam wczoraj- pełnia smaku,miodzio!Zaraz spróbuję analogicznie z jabłkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. kobiety! jak zrobić takie piękne zakończenie (klejenie, tą falbankę)pierogów jak na zdjęciu???
    czy możecie pokazać technikę?

    OdpowiedzUsuń