środa, 25 maja 2016

Kotleciki jaglano-ziemiaczne


      Dzisiaj na obiad polecają się kotlety jaglano-ziemniaczane - pyszne, pożywne i proste do zrobienia.


Składniki: 

- 4 ziemniaki
- 1 szklanka kaszy jaglanej 
- posiekany szczypiorek
- mąka (najlepiej pełnoziarnista)
- ulubione przyprawy (ja użyłam ostrej i słodkiej papryki, pieprzu, soli, suszonego oregano)
olej lub oliwa do smażenia
          
Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie do miski wkładamy ziemniaki oraz kaszę i tłuczkiem ugniatamy do jednolitej masy,dodajemy szczypiorek i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Formujemy kulki, spłaszczamy, obtaczamy w mące pełnoziarnistej  i smażymy na złocisty kolor. Z patelni kotleciki przekładamy na papier, aby oddać nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubioną sałatką, można polać je także sosem jogurtowym lub czosnkowym i posypać natką pietruszki.



Moja propozycja podania:
 Sałatka - sałata, pomidor, kukurydza z puszki i gotowane jajo. Polane sosem jogurtowym i posypane natką pietruszki.


         Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz