Dzisiaj na obiad polecają się kotlety jaglano-ziemniaczane - pyszne, pożywne i proste do zrobienia.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- posiekany szczypiorek
- mąka (najlepiej pełnoziarnista)
- ulubione przyprawy (ja użyłam ostrej i słodkiej papryki, pieprzu, soli, suszonego oregano)
olej lub oliwa do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie do miski wkładamy ziemniaki oraz kaszę i tłuczkiem ugniatamy do jednolitej masy,dodajemy szczypiorek i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Formujemy kulki, spłaszczamy, obtaczamy w mące pełnoziarnistej i smażymy na złocisty kolor. Z patelni kotleciki przekładamy na papier, aby oddać nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubioną sałatką, można polać je także sosem jogurtowym lub czosnkowym i posypać natką pietruszki.
Moja propozycja podania:
Sałatka - sałata, pomidor, kukurydza z puszki i gotowane jajo. Polane sosem jogurtowym i posypane natką pietruszki.
Smacznego!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz