piątek, 25 marca 2016

Czekoladowy mazurek



W przeddzień Wielkanocy upiekłam mazurka, który robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Że jest pyszny to chyba nie muszę wspominać..


Składniki:

Ciasto:
2szkl mąki
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany
150g masła
1szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka do podsypania
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2szkl mleka
1/2szkl cukru
120g masła
1,5szkl mleka w proszku
migdały i suszona żurawina do ozdobienia (dekorować można wg uznania)
Wykonanie:
CIASTO. 
Mąkę mieszkamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodajemy masło w kawałkach i siekamy nożem albo rozdrabniaczem do ciasta. Następnie dodajemy żółtka roztrzepane ze śmietaną i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można podsypać jeszcze mąką. Wyrobione ciasto wkładamy na półgodziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i podnosimy brzegi na 2cm. Pieczemy ok. 20min w temperaturze 180 stopni.
POLEWA.
Mleko, cukier, masło i czekoladę zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy przesiane przez sito mleko w proszku. Dokładnie mieszamy. Jeżeli nadal są grudki to można użyć miksera, masa musi być gładka. Następnie wykładamy ją na upieczone ciasto i dekorujemy.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz