Święta świętami, a człowiek jeść musi.
Na rozgrzewkę polecam zupę. Smak możecie sami
modyfikować, np. aby uzyskać bardziej słodkawy smak, dajcie więcej marchewki, a
mniej ziemniaków.
Składniki:
ok. 800g Dyni
4 ziemniaki
3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
puszka pomidorów
1/2l bulionu
szczypta curry
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oliwie z oliwek.
Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, smażymy kilka minut.
Dodajemy pomidory w puszce, bulion i przyprawy. Gotujemy do miękkości.
Blendujemy i gotowe. Przed miksowaniem pamiętajcie, żeby wyjąć liście laurowe i
ziela angielskie. Zupę podajemy z bagietką i pestkami dyni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz