niedziela, 20 grudnia 2015

Zupa krem z dyni i pomidorów



Święta świętami, a człowiek jeść musi. Na rozgrzewkę polecam zupę. Smak możecie sami modyfikować, np. aby uzyskać bardziej słodkawy smak, dajcie więcej marchewki, a mniej ziemniaków.




Składniki:
ok. 800g Dyni
4 ziemniaki
3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
puszka pomidorów
1/2l bulionu
szczypta curry
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę, smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory w puszce, bulion i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Blendujemy i gotowe. Przed miksowaniem pamiętajcie, żeby wyjąć liście laurowe i ziela angielskie. Zupę podajemy z bagietką i pestkami dyni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz